torstai 18. kesäkuuta 2009

Dolmadekset eli Viininlehtikääryleet



Olen aivan hulluna kreikkalaiseen ruokaan! Tässäpä tulee ohje dolmadeksiin eli viinilehtikääryleisiin. Olen varioinut tämän reseptin Kotikokki.net-sivustoilta quidin ohjeista. Itse käytän valmiiksi ryöpättyjä ja säilöttyjä viininlehtiä. Niitä saa nykyisin isoista marketeista tai kreikkalaisista ruokakaupoista. Niiden kanssa kannattaa tarkkailla suolamäärää ja liottaa hetki ennen käärimistä. Jos lehdet on aivan tönkkösuolattuja, niin täytteseen kannattaa lisätä suolaa hillitysti.

Kreikassa näitä on naisporukalla tehty aina juhliin suuria määriä. Minäkin ruukaan aina tehdä vähintään kaksinkertaisen annoksen. Eipä ole jäänyt syömättä :) Pakastaminenkin luultavimmin onnistuisi, mutta meillä ei ole koskaan jäänyt yli.

Täyte:

2 isoa sipulia
3/4 dl oliiviöljyä
2 dl puuroriisiä
pussi (reilusti) pinjansiemeniä rouhittuna
(1tl minttua)
tilliä maun mukaan (laitan vain vähän)
(persiljaa)
2 dl vettä
suolaa
pippuria
1/2 sitruunan mehu

Vuokaan:

1/2 sitruunan mehu
2 dl vettä
3/4 dl oliiviöljyä

n. 40 kpl viininlehtiä

1. Ensin tehdään täyte. Kuullota pieneksi pilkottua sipulia oliiviöljyssä. Lisää riisi, pinjansiemenet ja mausteet. Kuullota hetki. Lisää vesi ja sitruunan mehu ja anna hautua lähes kypsäksi. Jäähdytä ettet polta näppejäsi kääriessäsi kääryleitä!

2. Voitele vuoka ja voit laittaa pohjalle rikkimenneitä viininlehtiä. Laita viininlehti alustalle "ranka" itseesi päin. Laita noin kukkurallinen teelusikka täytettä lehden alareunaan. Kääri kuten kaalikääryleet. Huomaa, että riisi paisuu kypsyessään uunissa, eli älä kääri liian tiukkaa kääröä, ettei se halkea. Kääryleet saa kumminkin olla napakoita. Lado ne tiiviisti vuokaan. Peitä rikkoontuneilla viininlehdillä.

3. Tee öljyseos ja kaada vuokaan. Peitä vielä foliolla. Paista 175 asteessa noin tunti. Maistele matkan varrella, että löydät sopivan paistoajan. Nestettä saa jäädä vuokaan, se on tosi hyvän makuista. Se ei kumminkaan saa olla vetistä, vaan kastikemaista.

4. Tarjoa hieman jäähtyneenä tsatsikin ja hyvän leivän kanssa.

6 kommenttia:

Vauvapaakari kirjoitti...

Hello! Sulla on muuten todella mielenkiintoisia reseptejä ja juttuja! Jatka samaan malliin! Mä kun olen tällainen Suomi-tollo, niin en ole ennen kuullutkaan tällaisista, Wau!!! Ja oikein hyvää juhannusta myös teille :-)

Kyökkipiika Kati kirjoitti...

Oi, näitä on pitänyt monta kertaa tehdä, mutta suunnitelmaksi on jäänyt.... Nam!!! Tottakai saat linkittää, minäkin linkitän sinut:)

Ruusperin Rouva kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta Vauvapaakari!

Kyökkipiika Kati; noita kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla! On niin paljon parempia kun purkista. (Vaikka niitäkin menee aika lailla...)

Afromama kirjoitti...

Jösses Ruusperi! Nää on mun suurinta herkkua! Ja nyt vasta löysin sun plokiin veispuukin kautta. Olenpa myöhäisherännäinen. Mutta näin meillä Hämeessä! Terkkuja Treen suunnalta arvaat ehkä keneltä :)

Ruusperin Rouva kirjoitti...

Sinut on Afromama tunnistettu :) Kiitos ihanista kommenteistasi!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä ohjeesta! Sovelsin tämän mustaherukanlehtikääryleiksi tänään. Maistui sakille tsatsikin kanssa.