torstai 16. elokuuta 2012

Helpot vuokaleivät!


Olen jo pitkään ajatellut, että täytyisi alkaa tekemään enämpi leipää itse. Sämpylöiden pyörittely keittiön pöydän ääressä mukuloitten kanssa, niin että jauhot pöllyää, ei aina lukeudu lempipuuhalistalle ;) Mummo hoitaa tämän taikinaterapian lasten kanssa. Vuokaleipä! Hyvin saatiin ajoitettua kohottamiset ja uunissa paistamiset eskarilaisen aikataulujen mukaan. Ehdittiin sillä välillä kun leivät oli uunissa hakea Hertta kotiin. Eli meidän Hertalla on leipien pituinen eskarimatka :)



Löysin eilen tällaisen ohjeen Belle Baien blogista. Oli niin ihanan helpon kuuloinen, että tänään kipaisin Löyttäristä vuuat ja aloin hommiin. Kahteen vuokaan taikinaa oli vähän niukalti, mutta yhteen ei olisi mahtunut. Isännän kauhuksi haen kolmannen vuuan kaappiin ja teen ens kerralla tuplamäärän taikinaa :D

Lisäsin vaan vähän enämpi siirappia ja mukaan tuuppasin noin desin seesaminsiemeniä. Kauraleseet korvasin kauraryyneillä.

Tuossa nuo kylän mukulat kehuu leipää selän takana. Siinäkin voi olla syytä ostaa kolmas vuoka isännän riesaksi ;)

Tässä vielä ohje kuten minä leivän tein:


Vuokaleipä

  • 5 dl n. 40 asteista vettä
  • 1 pkt á 50 g tuorehiivaa
  • 1 dl kauraryynejä
  • 1 dl ohra- tms. jauhoja
  • 2 tl suolaa
  • 3 rkl siirappia
  • n. 7 dl vehnäjauhoja
  •  1 dl seesaminsiemeniä

1. Voitele vuoka voilla. Sekoita lämpimään veteen hiiva, suola, siirappi, kauraleseet, seesaminsiemenet  ja ohrajauhot. Anna turvota liinan alla n. 30 minuuttia. 
2. Lisää vehnäjauhot vähitellen alustaen.  Taikina saa jäädä hieman löysähköksi. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja jätä kohoamisvara. Anna kohota vielä 30 minuuttia liinan alla. 
3. Paista uunin alatasolla 250 asteessa n.25 minuuttia.


Ei kommentteja: